Мікрозелень або мікрогрін за кілька днів – вирощування вітамінної зелені з насіння
Мікрозелень - це умовна назва молоденьких сходів їстівних рослин, які тільки-но розкрили сім'ядолі і відростили на 1-2 справжніх листочка. Висота таких рослин - 2-4 см. А від посіву до збирання зелені проходить від 5-7 днів до 2 тижнів. Це залежить від того, які рослини ви вибрали. Мікрогрін редиски чи гірчиці проростає дуже швидко і буде готовий до того, щоб посипати зеленню бутерброд – вже за кілька днів. А мікрозелень буряків доведеться почекати пару тижнів, його насіння сходить довше.
Від так званого пророщеного насіння, мікрозелень відрізняється тим, що його все-таки потрібно вирощувати. Мета вирощування мікрогрина – ніжна зелена частина рослини, а не тільки набрякло насіння з пророслим білим корінцем. А від звичайної зелені в пучках мікрогрін відрізняється тим, що в їжу йде не доросле листя, а тільки сім'ядольні і дуже молоді, ніжні листочки.
Особливі властивості домашньої мікрозелені з насіння:
У молодих паростках – максимальний вміст корисних речовин, яким здатна рослина. У світових трендах здорового харчування мікрозелень – займає топові місця серед найсмачніших та найкорисніших натуральних продуктів.
Екологічно чиста технологія вирощування. У цій фазі розвитку рослини, енергія росту начебто вбирає у собі дві сили – акумульований потенціал проростання насіння і «силу світла», тобто. перші дні фотосинтезу. На цьому етапі насіння може рости без землі, достатньо однієї води.
Корисні речовини з мікрогрина засвоюються легко, навіть діти та люди похилого віку можуть без побоювань їсти таку зелень. Наприклад, не всі добре переносять горох чи редис, а мікрозелень із насіння принесе лише користь.
Насіння для мікрогрина – загальнодоступне, дешеве, його легко вирощувати. Зелень додають у салати, гамбургери, каші, овочеві страви, а діти просто щипають прямо з підвіконня.
Вирощування мікрозелені з насіння без землі
Більшості рослин для того, щоб прорости, достатньо лише води. А ще трохи шорстка поверхня контейнера, щоб коріння хоч трохи «трималося за землю» і паростки не вилягали. Якщо ви візьметеся пророщувати пшеницю або буряк, наприклад, або інші рослини з великим і важким насінням, то просто насипте їх у контейнер або тарілку з бортиками і залийте водою, щоб води на 2/3 покрили їх. Накрийте кульком. Як тільки з'являться зелені паростки, прибирайте плівку і постійно стежте за рівнем води. Важливо, щоб паростки в жодному разі не пересихали.
Перед тим як посіяти дрібніше насіння, покладіть на дно контейнера кілька шарів паперових серветок або рушника, підійде й шматочок агроволокна. Сійте насіння і надалі стежте, щоб серветка залишалася весь час вологою. У міру зростання? Коріння «зачепляться» за серветку і паростки не вилягатимуть при маніпуляціях з контейнером. При такому способі вирощування зелень залишається чистою, її можна зрізати, а можна висмикувати з молоденькими корінцями і відразу ж відправляти на бутерброд.
Можна вирощувати і в землі або легкому торф'яному субстраті, але в цьому немає особливої потреби. У продажу є спеціальне обладнання для домашнього вирощування мікрозелені. За відгуками, наше насіння підходить для будь-якого способу агротехніки. У будь-якому випадку, головне, стежте за поливами, якщо ваша серветка або субстрат пересохнуть - молоденькі сходи рослини швидко в'януть. Але не біда, рослини, що зів'яли, швидко підуть у черговий салат, а нові виростуть буквально через 10 днів. Сійте рослини хвилями, кожні 5-7 днів і у вас вийде зелений вітамінний конвеєр!
- Мікрозелень: що це таке, користь та правила вирощуванняМікрогрін - це молоді паростки овочевих рослин та трав. Мініатюрна зелень вирощується у спеціально створених для цього умовах. Паростки містять підвищену кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів, амінокислот та ін. Пояснюється це тим, що вони знаходяться тільки на старті свого розвитку і максимально використовують запас поживних речовин насіння. Вживання мікрозелені в їжу насичує нас вітамінами, дає запас енергії, сприяє очищенню організму.Мікрозелень: що це таке, користь та правила вирощування
- Мікрогрін – тренд здорової їжіМікрозелень — молоді пагони рослин, які використовуються як в їжу, так і для прикрашання страв. Її використовують у салатах, супах, коктейлі, смузі, інших напоях і стравах. З-за високого вмісту корисних речовин така їжа вважається дуже перспективною, а її споживання неухильно зростає.Мікрогрін – тренд здорової їжі